Jaap van Bentum woont in de Kruiskerk en heeft de kerk van binnen helemaal verbouwd. Ik ging bij hem op bezoek en nam dus een kijkje van binnen nemen in de ‘vernieuwde’ Kruiskerk.
Als ik het terrein van de kerk oploop, dan is het mij nog totaal niet duidelijk wat mij binnen te wachten staat. Van de buitenkant is de Kruiskerk namelijk een doodgewone (redelijk) oude kerk waaraan DSC06254watonderhoud gepleegd wordt aan de zijkant. Er staan bomen die er waarschijnlijk al jaren staan en dus is de enige aanwijzing dat de kerk nu in privébezit is, het bordje met privé erop. Van binnen wordt de Kruiskerk namelijk niet meer gebruikt als kerk, maar als woning.

Sinds 2002 woont Jaap van Bentum in de Kruiskerk in Amstelhoek. Hiervoor woonde hij in Amsterdam, Amstelveen en De Kwakel. Van een buurman in het laatstgenoemde dorp kreeg hij te horen dat het kerkbestuur en de gemeente De Ronde Venen van plan waren om in de kerk appartementen neer te zetten. Hij heeft toen contact gezocht en hij vond de kerk zo leuk dat hij er zelf in is gaan wonen samen met zijn twee dochters. “Ik kende Amstelhoek eigenlijk helemaal niet, maar ik kwam toen in contact met het kerkbestuur en die vonden mijn plannen eigenlijk leuker dan de plannen voor de appartementen en zodoende kon ik de kerk kopen. Ik ging toen eerst in de pastoorswoning wonen, want er moest nog heel veel verbouwd worden, maar uiteindelijk konden we hier dus in.”

Op het moment dat ik de kerk binnenloop, valt mijn mond letterlijk even open van verbazing, want dit had ik niet verwacht. Waar de kerk er van buiten doodnormaal en zelfs wat oud uitziet, ziet het er van binnenuit als een zeer moderne woning. Het plafond is helemaal omhoog getrokken naar het dak van de kerk, waardoor je ook meteen door hebt hoe groot de woning wel niet is en in het midden van de kerk staat een reusachtige ‘kist’, waar je ook op kan lopen/zitten/vergaderen. In deze ‘kist’ woont Jaap, samen met zijn twee dochters, grotendeels in de winter. “In het begin was het hartstikke koud in de winter, want alles was toen nog open en de ‘kist’ die ik nu in het midden heb gemaakt was er toen nog niet. De eerste paar jaren hebben we het hier erg koud gehad in de kerk. Ik besloot toen maar dat ik de kerk wilde verkopen. Er kwamen toen super veel enthousiaste mensen langs, maar niemand wilde kopen. Toen dacht ik bij mezelf ‘dan houd ik het zelf’ en ben ik weer begonnen met verbouwen. Ik heb toen de ‘kist’ gemaakt en hierin staat de keuken, woonkamer, drie slaapkamers en het allerbelangrijkste de verwarming”, verteld Jaap me met een lach.


Jaap is zelf niet streng gelovig, maar gelooft wel in god. Dit is ook wel te zien in zijn huis, want hij heeft wel veel elementen uit de ‘oude’ kerk bewaard gelaten. Terwijl ik rondloop in zijn huis en foto’s maak is dat ook nog goed te zien. “Ik vond en vind het belangrijk dat er nog zeker een aantal accenten zijn van de kerk. Zo heb ik de glas in lood ramen nog, het orgel, een aantal Jezusbeelden, collectezakken en een paar houten balken. Mijn slaapkamer is op de plek waar vroeger de dominee stond te preken en dat is ook nog duidelijk te zien.” Jaap wijst mij alles in zij woning aan en laat mij ook de vrije loop als ik foto’s wil maken. Hij is duidelijk trots op zijn woning.


Toch vertrekt hij nu uit de kerk (die staat nu ook te koop) en dus uit Amstelhoek. “Ik ga samenwonen met mijn nieuwe vriendin in Vinkeveen en mijn dochters zijn ook het huis uit, dus zo’n grote kerk is dan net wat te groot voor met z’n tweeën. Wel vind ik het jammer dat ik vertrek uit Amstelhoek. Ik heb hier een hele mooie tijd gehad en leuke contacten gekregen. Ik zal Amstelhoek nooit vergeten, dat weet ik wel.”

Wat vindt Jaap de magie van Amstelhoek?
“Ik vind dat saamhorige en kleinschalige prachtig. Ik houd hier in de kerk ook elk jaar burendag en dan komen er toch wel zo’n 35 tot 40 man over de vloer. Dan heb ik wat wijn en wat zoutjes staan en dan komen de mensen weer gezellig langs. Dat is ook een goede manier geweest om mensen te leren kennen, want iedereen kent mij nu als ‘de man van de kerk’ en veel mensen groeten me dan ook en maken een praatje met me op straat. Ook vind ik de sociale controle fijn, want als ik bijvoorbeeld mijn lichten aan heb laten staan of mijn deur open heb laten staan, dan is er altijd wel iemand die even komt vragen of ik dit weet. Dat vind ik erg fijn.”